Makaleler / Duyurular
-
-
Kocaeli Meslekte Birlik Mali Müşavirler Derneği istişare toplantısı İzmit Sivil Toplum merkezinde gerçekleştirildi.
...[Devamını oku...]
-
Meslekte Birlik Başkanı Korkmaz dan Kente mesaj
İçinde bulunduğumuz Mart ayı, tüm insanlığa, özellikle de milletimize, ders niteliğinde olan yaşanmışlıkların anılarak, anın farkındalığının artması bakımından çok önemlidir. Bizlerin de Mali Müşavirler olarak mesleğimizin, kentimizin ve dünyanın hiçbir hareketine kayıtsız kalmamız mümkün değil...[Devamını oku...]
-
Meslekte Birlik’ten oda yönetimine ziyaret
Kocaeli Meslekte Birlik Mali Müşavirler Derneği mayıs ayında 24. Olağan genel kurulunu gerçekleştiren Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odasının yeni dönemde görev alan yönetim kuruluna hayırlı olsun ziyaretinde bulundu ve çalışmalarında başarılar dileyerek, iyi dileklerini iletti
BAŞARILI B...[Devamını oku...]
-
24.OLAĞAN GENEL KURUL KONUŞMAMIZ.
Sayın divan,Değerli meslektaşlarım, kıymetli misafirler, hanımefendiler ve beyefendiler odamızın 24. Olağan Genel Kurul toplantısına hoş geldiniz.Genel kurul toplantımız hayırlara vesile olsun. Genel kurul konuşmama başlamadan önce benimle birlikte bu dönem seçime girecek olan meslektaşlarım Tülin Keçeci Güngör hanımefendiye...[Devamını oku...]
-
Mali müşavirlerde iddialı aday Murat Korkmaz
Kocaeli Meslekte Birlik Mali Müşavirler Derneği’nin bu dönemki başkan adayı Murat Korkmaz bu yıl MÜSİADsosyal tesislerinde düzenlenen geleneksel iftar programında Kocaeli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında 15 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde yer alacak aday listelerini açıkladı
...[Devamını oku...]
Bütçenin 9 aylık karnesi iyi - 19 Ekim 2011
Şükrü Kızılot
19 Ekim 2011
Çarşamba, 19 Ekim 2011 08:22
2011 yılının ilk dokuz ayına ait bütçe sonuçları belli oldu.
Geçen yıl, ilk dokuz aylık dönemde 21.3 milyar TL açık veren bütçe, bu yılın aynı döneminde, 234 milyon TL fazla verdi.
Başka bir anlatımla, 2011 yılının ilk dokuz ayında, 1984 yılından bu yana yani 28 yıldır ilk kez bütçe fazla verdi.
KARNEDEKİ İYİ NOTLAR
İlk dokuz aylık dönemde;
- Bütçe gelirleri 221.1 milyar TL, bütçe giderleri ise 220.9 milyar TL. Gelirler, çok az da olsa giderlerden fazla.
- Vergi gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.5 artarak 188.4 milyar TL oldu. Bu tempo ile vergi gelirlerinin, yılsonu hedefi olan 232.2 milyar TL’yi aşıp, 250 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor.
- Vergi gelirlerinin yüzde 18.45’i kadar faiz gideri var. Bu oran 2010‘un aynı döneminde yüzde 25.62 idi. 10 yıl önce, toplanan vergiler faiz ödemelerini zor karşılıyordu. Bu gün ise vergi gelirlerinin yüzde 18’i kadar faiz ödeniyor. Bu, sevindirici bir olay.
- Faiz dışı fazla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94.5 oranında artarak, 35 milyar TL olarak gerçekleşmişti.
- 2010 yılı Ocak-Eylül döneminde yüzde 90.7 olan vergi gelirlerinin faiz hariç bütçe giderlerini karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 101.2’ye ulaştı.
- Bir ülkenin ekonomik durumunu yansıtan unsurlardan; bütçe açığı, dış borç oranı (Maastricht kriterlerine göre) ve bankacılık sisteminin sağlamlığı, karnenin diğer pozitif notları...
KARNEDEKİ SORU İŞARETLERİ
- Bütçe ilk dokuz ayda fazla verdi ama Ekim 2011’den itibaren, şemsiye tersine dönüyor. 2011 sonu itibariyle, gelirler 290 milyar TL olacak ama giderler de 313 milyar TL’ye tırmanacak. Böyle olunca, ilk dokuz ayda fazla veren bütçe, yılsonunda 22 milyar TL açık vermiş olacak.
- Vergi gelirlerinde geçen yılın dokuz aylık dönemine göre en yüksek artış, yüzde 40.2 ile İthalde Alınan KDV olarak göze çarpıyor. 2011 Eylül ayında ise, 2010 yılı Eylül ayına göre, İthalde Alınan KDV yüzde 55.9 artmış.
Bu vergideki artış, çok hoşlandığımız bir vergi
artışı değil. İthalde Alınan
KDV’nin artışı, ithalatın artması ve daha fazla dövizin dışarı çıkması anlamına geliyor. Bu da “dış ticaret açığı” ve “cari açığı” tetikliyor.
- Gelirlerin, 10 milyar TL’yi aşan kısmı 6111 sayılı Torba Yasa kapsamında elde edilen, bir defalık gelirler. Bu gelirler olmasa, şu andaki fazlalık, 10 milyar TL civarında bir bütçe açığı olarak karşımıza çıkabilecekti.
Torba Yasa nedeniyle yaptığı tahsilatlarla, SGK’ya bütçeden aktarılan para azaldı. Bu da dönemsel bir olay...
Kayıt dışılık ve işsizlik olayının, hala ciddi oranlarda olması, cari açığın 2011 sonunda 71.7 milyar dolar olarak hedeflenmesi de olayın diğer sevimsiz yönleri.
2012 yılı bütçe tasarısını da yarın değerlendireceğiz.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19021464.asp?yazarid=82
Emekliye intibak rehberi-3 - 19 Ekim 2011
Sadettin Orhan
19 Ekim 2011
Çarşamba, 19 Ekim 2011 08:20
Kimlere intibak zammı verilecek?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'in bir TV programında ifade ettiği üzere, emekliler için intibak çalışmasında sona gelindi. İntibak zammı için yasa değişikliği gerektiğinden ya kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarılması ya da kanun tasarısı olarak Meclis'e sevk edilmesi gerekiyor.
Hükümetin TBMM'den almış olduğu KHK çıkarma yetkisinde süre henüz dolmadı. Eğer intibak zamları KHK verilirse, çok kısa sürede zamların yürürlüğe girmesi mümkün.
Sayın Ali Babacan tarafından da Orta Vadeli Program kapsamında 'kademeli intibak'tan söz edilince, emeklilerimizin beklentileri daha da yükseldi. Bütün emekliler, açıklanacak intibak rakamlarını bekliyor. Özellikle;
· 2000 yılından önce emekli olan SSK'lı ve Bağ-Kur'lular,
· 1987 yılında SSK'ya toplu ödeme yapıp süper emekli olan ve sonra aylıkları düşürülen süper emekliler,
· 2003 yılından kalma Bağ-Kur basamak mağdurları,
· 2000 yılı öncesinde çalışmaya başlamış olup, şu an çalışmaya devam ettikçe aylıklarında düşüş yaşananlar,
intibakı dört gözle bekliyorlar. Peki, şu an yapılan çalışma kimlerin beklentisini karşılayacak?
İntibak zammı 2000 yılı öncesi emekli olanlara
Evet, intibak zammı 2000 yılından önce emekli olmuş SSK'lılara verilecek. Yani en geç 31.12.1999 tarihinde SSK'lı olarak emekli olmuşsanız, intibak zammından yararlanabileceksiniz. Ne kadar eski emekli olduğunuz önemli değil. 1995 yılında, 1990 yılında ve hatta daha eski bir tarihte de emekli olsanız, intibak zammı alacaksınız.
2000 yılı öncesinde emekli olmuş SSK'lılara intibak zammı verilmesi halinde, yaklaşık 2,5 milyon emekli, dul ve yetimin bu zamdan yararlanması bekleniyor.
Son sözü Maliye söylüyor
İntibakla ilgili teknik detaylar her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlense de son sözü Maliye Bakanlığı söylüyor. Zira hangi emekliye ne kadar zam verilebileceği, nihai anlamda bütçeden ayrılacak kaynağa bağlı. Bu konuda Sayın Faruk Çelik'in bütün emeklileri tatmin edecek bir çalışma istediğini, ancak Maliye'nin kaynak konusunda sıkı davrandığını kulis bilgisi olarak aktarmış olalım.
Dul ve yetimlere de zam var
Sosyal güvenlik dilinde ölüm aylığı olarak geçen ama halkımızın dul-yetim aylığı olarak bildiği aylıklara da intibak zammı gelecek. Emekli aylığı alan kişi vefat ettiğinde, geride kalan eşine ve çocuklarına aylık bağlanır. Eğer şartları uyuyorsa, vefat edenin anne/babasına da aylık bağlanır.
İntibak zammıyla birlikte, vefat eden SSK emeklisi üzerinden aylık alan eş, çocuk ve anne/babanın aylıkları da zamlanmış olacak. Ancak bunlar için de temel şart, vefat eden SSK'lının 2000 yılından önce emekli olmuş olması.
İntibak zammı, dul ve yetimlere hisseleri oranında yansıtılacak. Örneğin 2000 yılından önce vefat etmiş eşinden dolayı %75 oranında dul aylığı almakta olan Emine Hanım, 100 liralık bir zammın 75 lirasını alacak. Yine vefat eden SSK emeklisi babasından %25 oranında yetim aylığı alan Elif'in aylığına, 100 liralık intibak zammının 25 lirası yansıtılacak.
Özürlü aylıklarına da zam var
2000 yılından önce özürlü olarak emekli olmuş SSK'lılara da intibak zammı verilecek. Yine vefat etmiş özürlü SSK emeklisinin dul ve yetimlerine de hisseleri oranında intibak zammı yansıtılacak.
· Hangi emeklinin tam olarak ne kadar zam alacağını,
· Zammın hangi kriterlere göre verileceğini ve
· Kademeli intibakın ne anlama geldiğini,
yarınki bölümde bulacaksınız.
Soru: Ben de intibak zammı alabilecek miyim?
Sadettin Bey, ben özel sektördeki çalışmalarım sonucunda yaklaşık 6000 prim günüyle 1998 yılında SSK'dan emekli oldum. 1990 yılından sonraki primlerim tavana yakın bir şekilde ödendi. Emekli olurken de yine tavana yakın bir aylık bağlandı. Ancak şu an aldığım aylık 1000 küsur lira. Şu an yapılan intibak çalışması benim mağduriyetimi de giderecek midir? Salim Tekeli
Cevap: Salim Bey, siz de SSK'dan 2000 yılından önce emekli olduğunuzdan, intibak zammından yararlanacaksınız. Mağduriyetinizin giderilir mi bilemiyorum ancak tam olarak ne kadar zam alacağınızı yarınki bölümde öğrenebilirsiniz.
Soru: Süper emekliye intibak var mı?
Sadettin Bey, öncelikle kamuoyunda süper emekliler olarak bilinen emeklilerin sorunlarını yazdığınız için çok teşekkür ediyorum. Benim babam da 1987 yılında süper emekli olmak için SSK'ya büyük tutarda para yatırdı. Emekli olduğunda en yüksek aylığı bağlayacaklarına, normal düzeyden emekli ettiler. Babam 1993 yılında vefat etti ve annem şu an dul aylığı alıyor. İntibak kapsamında babamın durumundaki mağdurlar için de çalışma yapılıyor mu? Annemin dul aylığına ne kadar zam gelebilir? Rüştü S. Mutlu
Cevap: Rüştü Bey, babanız 2000 yılından önce emekli olduğundan, intibak zammından annenizin dul aylığına zam yansıtılacak. Ancak bu zam, süper emeklilerin kaybını tam olarak telafi etmeyecek. Bu kaybın telafi edilmesi için, süper emeklilerin aylıklarının iki kattan fazla artırılması gerekiyor. Siz de annenize ne kadar zam yansıyacağını, yarınki bölümde görebilirsiniz.
Kaynak: http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/172692-emekliye-intibak-rehberi-3-makalesi.aspx